2015. január 5., hétfő

Természetes házi orvosságok megfázásra

Aki nem nagyon szeret egy megfázásra antibiotikumokat bekapkodni tabletta formájában, azoknak ajánlom a személyes tapasztalataimat megfázás esetére, mert lehet gyógyszer nélkül is meggyógyulni a megfázásból.


Sajnos, ha az ember elmegy az orvoshoz (ha veszi a lelkierőt arra, hogy kivárja míg sorrakerül ) akkor is az esetek 80%-ban bemondásos tünetek alapján kapunk orvosságot. "Doktornő, fáj a torkom" fel se néz, de már írja a receptet valami orbitálisan erős és széles spektrumú antibiotikumról. Lehet, hogy az orvostudomány fejlődött annyit, vagy médiumok ülnek a székekben, akik vizsgálat nélkül, máris diagnózist adnak. Tisztelet persze a kivételnek. Ami fontos, amíg csak kisebb megfázásunk van, addig egészen nyugodtan kúrálhatjuk magunkat otthon is, mindenféle praktikával,pihenés mellett de ha a tünetek nem múlnak akkor érdemes orvoshoz fordulni!

1. Praktika: "Kalapkúra"

Hozzávalók: 
1 db felespohár
minél nagyobb mennyiségű jóféle házipálinka

Nagyanyáink is mondogatták ezt, és gyerekként nem értettük. Arról van szó gyakorlatilag, hogy most aztán lehet inni alkoholt, méghozzá annyit, hogy a pultra rakott kalapunkból kettőt lássunk :) Ha távolabbról vizsgáljuk a kérdést, azért lefekvés előtti "jóéjszakát pálinka" tud segíteni a megfázáson. Egyrészt izzaszt, másrészt azt ugye halljuk mindig "az alkohol fertőtlenít" Ha fáj a torkom, a mézes pálinka még kellemesebb. De csakis a házi!!

2. Praktika: "Almaecet"

Hozzávalók:
2 cl almaecet
1 db felespohár
3 cl víz
képesség a gargarizálásra

Az almaecetről nagyon megoszlanak a vélemények. Ha ráguglizunk akkor azonnal találunk rá pro és kontra érveket. Igya az aki refluxos, mert jót tesz az emésztésnek. / Eszébe ne jusson inni annak akinek gyomor panaszai vannak. Azt gondolom, hogy mindenki tegyen belátása szerint úgyis érezni fogja, hogy neki ez működik-e vagy sem. Ami kétségtelen, hogy az almaecet nagy része víz, átlagosan 5% savtartalma van, nagyon sok ásványi anyag is megtalálható benne. Ha valakinek fáj a torka, gargarizáljon almaecetes vízzel. Nem finom, de hatásos. Ha bacik támadták meg a torkunkat, akkor az almaecet jó társ a ph érték megváltoztatásában, és így kedvezőtlen környezetet teremtünk a baciknak. Nem baj, ha picit lenyelünk belőle, nem úgy mint a bolti gargarizáló szerekből. Azok után még nyelni se szabad. Torokfájás, akkor almaecetre fel!




3. Praktika: "Só"

Hozzávalók:
1 db felespohár
1 ek só
langyos víz
képesség a gargarizálásra

Az előzőhöz hasonlóan, a sós víz segít a torok ph értékének megváltoztatásában. Plusz enyhíti a fájdalmat. Keverjünk fel egy evőkanálnyi sót kb fél deci langyos vízben, és gargarizáljunk vele. Miért vennénk meg a drága tengeri vízes orrspray-ket, ha otthon is előtudjuk állítani ugyanezt?



4. Praktika: "Gyömbértea, azaz házi neocitrán"


Hozzávalók:
gyombérgyökér
citrom
bögre
forró víz

A csípős de enyhén édeskés ízű fűszerként is használatos gyökér széles körű felhasználásáról, ódákat lehetne zengeni. Fogyasztását ajánlják azoknak, akiknek emésztési problémái vannak, gyomorfájás, hányinger (igen kismamák, a reggeli hányinger enyhítésére is kiváló), immunerősítő, tehát a meghűlés kezelésére is kiváló!

Vágjunk le egy részt a gyömbérgyökerünkból, hámozzuk meg óvatosan. Vágjunk ízlés szerint 4-5 karikát belőle, amit aprítsunk fel, és tegyük a kedvenc bögrénkbe. Forraljunk vizet, és öntsük vele nyakon a gyombérünket. Hagyjuk állni, majd mikor egy picit kihűlt jöhet bele a plussz C-vitamin forrásunk, jó két kanálniy frissen csavart citromlé, és a méz (ami szintén nagyon egészséges, gyulladáscsökkentő, természetes antioxidáns, ásványi anyagokban gazdag...) És kész is van a házi neocitránunk (csak tartósítószer meg mindenféle fölösleges színezék mentes),  ami sokkal finomabb, egészségesebb is. Aki még nem ivott ilyet, ne lepődjön meg, az ital csíp, de ez így van jól. Hamar rá lehet szokni, ezért érdemes megfázni ;) Persze fogyasztani bármikor szabad, ettől az italtól szépülünk is!



Kövesd a Ne ess pánikba blogot a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése