2014. augusztus 28., csütörtök

Hőlégballon repülés




Még egy olyan dolgot tettem meg idén, amitől féltem. Igaziból nem is gondoltam még bele milyen lehet hőlégballonnal szállni, mindaddig, míg párom ki nem fejtette, hogy ő ezt mennyire szeretné. Így gondoltam egyet, és a barátainkkal karöltve összedobtuk az árát, és márciusban kapott egy "How about a magic trip" vouchert. A sűrű nyarunk miatt most kerülhetett rá sor.



Ma 4-kor keltünk, nem mondanám, hogy könnyen ment és irány Bajna, itt találkoztunk a pilótánkkal és a tanítványával. Már elsőre is szimpatikusak voltak, amit megláttak bennünket a parkoló autóban, lelkesen integettek. Mosolyogva fogadtak és azonnal beállítottak a csatasorba, hogy segédkezzünk az előkészületeknél, legnagyobb örömünkre.

Nagyon érdekes a ballon felröptetése. Eleve megdöbbentő látvány a 22 méteres kupola kiterítve és hozzácsatolva a kosárhoz, de mikor megtöltjük hideg levegővel és "felfújódik"...aztán jöhet a meleg levegő! (a kosár sarkaiba gondosan rögzített gázpalackok az égő láncsóvái által előállíott meleg levegő). Amint az hideget a meleg kiszorítja, már emelkedik is az ég felé a megtelt kupola.

No, ekkor kellett gyorsan a kosárba huppanni, mert nemsokára felszállás...
50 méter magasan kezdtem el "aggódni", mert előjött a magasságtól és az új helyzettől való megszeppenés. (meg a bungee jumping is 55 méter magasan volt, elég rendesen legyökerezett a lábam amikor megszédültem a magasságtól.) Utána szépen lassan emelkedtünk felfelé. 100 méter felett az ember már annyira szerintem nem képes felfogni, hogy milyen magasan is van, innentől gyönyörködtünk a tájban. Pilótánk, Nyíri Áron közben végig mondta, hogy mit látunk merre, és hova fogunk tartani a szélirány alapján. Nagyon izgi volt, mert elértünk 570 m magasra, ahol akkora széllökést kaptunk (amit nem érzünk, mert a ballonnal együtt mozgunk) hogy elértük a 60 km/h sebesslget, ami azért elég szép teljesítmény ilyen jármű viszonylatában. De sajnos a szélirány nem az volt, amit előre jósoltak a meteorológusok, és így Pest fele kezdtünk röppenni. 
Így Áron visszavett a magasságunkból, hogy a szélirány visszafordítson bennünket, így is lett. egy szántóföldön le is landoltunk, ahol megengedte páromnak hogy ő adagolja a gázt, így az ismételt felszállás az ő műve volt ;)

A ballont alapvetően nem lehet irányítani. Azaz lehet, de nem úgy kell elképzelni, mint egy autót. A meleg levegő segítségével vertikálisan lehet mozgatni, és innen a szaktudásnak és a szélirányoknak köszönheti a haladást és a haladási sebességet.

Az ismételt felszállás után volt részünk napsütésben, esőben is, tehát teljesen izgalmas utazásban részesülhettünk. Az eső nem tesz túl jót a ballon anyagának, így utunk a végéhez közeledett. Zökkenőmentes földetérésünk után megtalált minket a "követő autó" és jött a ballon lebontása (nem mindig könnyű a földetérés. Áron felkészített minket, hogy lehet a kosár eldől és a ballon húz még minket több méteren keresztül - ez akkor lehetséges, ha a földhöz közel is nagyok a légáramlatok és sebességgel érünk talajt- de erre most nem kerül sor, tökéleteset landoltunk.

Összerámolás után visszavittek minket a kiinduló helyre, ott várt minket az autónk, és egy meglepetés. Okleveles avatott hőlégballonozók lettünk, az avatási ceremónia után. Ballonos nevünk tükrözi az utazásunk során megélt izgalmakat. (Áron keresztapánk, jól kifaggatott minket, hogy mennyire tetszett és hogy éreztük magunkat és gondosan ügyelt egyedi névválasztásunkra. Ebből is az látszik számomra, hogy bárhova is mész, bármilyen élményed is van, az emberi oldala ezeknek az egyik legfontosabb elem. Áron és Gábor nagyon jól ért az emberek nyelvén, odafigyeltek ránk, az az érzésünk volt, hogy különlegesek vagyunk, nem egy pár a sok közül.)

Neveink tehát:
Grófné Kastélyból Megszeppenve Felszállássy de Eső Elől Menekülőssy, de 60-nal 
Gróf Kalandosan Sarkonfordulóssy de Döccenve Vezetgetőssy ámbár Szél Előtt Landolóssy
 
Az életemben nagyon fontosak a rituálék, és különösen megérintett engem a beavatás szellemisége. Tele jelképekkel, humorral és történelemmel. Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek az élménynek, mert nagyon sokáig fogok tudni ebből táplálkozni. A mosolyt a mai nap semmi nem szedheti le az arcomról!

Mindenkinek tudom ezt a csapatot szeretettel ajánlani, főleg annak, aki felejthetetlen élményt szeretne magának! (Nagy Lufi SE – Nyíri Áron 06/20 777-9074)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése